وسواس فکری چیست؟
اینکه فرد مدام در این فکر باشد که کاری را انجام نداده و یا دائم با خود تکرار کند که باید این کارها را انجام دهد در اصطلاح به عنوان وسواس فکری شناخته میشود که یکی از اختلالات روانی است. این افکار مزاحم میتوانند به قدری فرد را در استرس و اضطراب قرار دهند که نتواند کارهایش را به درستی انجام دهد. روانشناسان معتقدند که حدود ۳ درصد مردم جهان به وسواس فکری دچار هستند و تقریباً همه آنها این رفتار را از دیگران مخفی میکنند و در تنهایی خود مدام این افکار را با خود تکرار میکنند. مثلاً هنگام خارج شدن از خانه مدام شیر گاز و آب را چک می کنند، می دانند که همه چیز را بسته اند اما باز هم تکرار می کنند که مطمئن شوند. این اختلال روانی میتواند فرد را از زندگی روزمره و لذت بردن از آن باز دارد و آن را دچار پریشانی شدیدی کند.
_این افراد چگونه اند؟
افرادی که دارای وسواس فکری هستند با یکدیگر متفاوتند. هر کدام از آنها درباره موضوع خاصی دارای وسواس فکری هستند. برای مثال عدهای مدام در این فکر هستند که در خیابان اتفاقی برای آنها نیفتد مثلاً تصادف کنند یا اینکه شاید دیر به مدرسه برسند و مورد بازخواست قرار بگیرند. این گونه افراد به همه جزئیات توجه زیادی می کنند و برای این که اشتباهی رخ ندهد دائم همه چیز را کنترل میکنند. شخصیتهایی که با وسواسی فکری زندگی میکنند نمیتوانند ارتباط اجتماعی قوی با دیگران داشته باشد چون وجود افکار مزاحم نمی تواند فرصتی برای آنها باقی بگذارد که با دیگران ارتباط داشته باشند. در کل آنها خود را از داشتن یک زندگی نرمال دور میکنند.
_ برخی از خصوصیات این گونه افراد:
۱. دیگران و خود را فریب می دهند:
گروهی از کسانی که دچار این اختلال روانی هستند خود و دیگران را با این باور فریب میدهند که فقط یک فراموشی ساده است. در حالی که این کار وقتی فراموشی به حساب میآید که برای یک یا نهایت دوبار تکرار شود نه این که دائمی باشد به حدی که توان و نیروی فرد را برای انجام کارهای دیگر از بین ببرد.
۲. دوست دارند همیشه اول باشند:
درصد زیادی از این افراد عاشق اول شدن در همه چیز هستند. یعنی هر کاری را با هدف اول شدن انجام میدهند و تلاش بسیاری میکنند که به هدفشان برسند. اما همین که نتیجه برعکس شود اعتماد به نفس خود را از دست داده و به نوعی افسردگی دچار میشوند. این پایین آمدن اعتماد به نفس و افسردگی در نهایت فرد را از ادامه زندگی باز خواهد داشت و ضررات جبران ناپذیری بر او وارد میکند.
۳. خطری برای محیط خانواده خود هستند:
وسواس فکری یک دشمن واقعی برای خانواده ها به حساب می آید چون ممکن است به شک و تردید جدی برای اعضای خانواده تبدیل شود که شرایط را برای همه سخت تر سازد و چارچوب خانواده را از هم بپاشد. البته این را نباید فراموش کرد که بعضی از افراد فقط دچار بدبینی شده اند. اما اگر این شک و بدبینی دائم تکرار شود به وسواس فکری تبدیل شده که نوعی اختلال روانی محسوب می شود.
_ رهایی از وسواس فکری:
خیلی از کسانی که دارای وسواس فکری هستند از نظر ظاهر با دیگر افراد تفاوتی ندارند اما از نظر روحی و فکری همیشه در استرس و اضطراب هستند و فکرشان درگیر کارهای دیگری است که احتمال می دهند انجام نداده اند. برای درمان این اختلال بهترین راه این است که به مشاور و روانشناس مراجعه کرده و با کمک و صحبت کردن بتوان از این وسواس فکری دور شد و کم کم آن را در ذهن خود کمرنگ کرد. اگر شدت این اختلال روانی زیاد باشد احتمال دارد به استفاده از دارو نیز احتیاج باشد ولی درصد زیادی از افراد با مراجعه به روانشناس و مشاور مشکل خود را حل کردهاند. البته تاثیر فعالیتهای اجتماعی ، ورزش ، افزایش اعتماد به نفس و خانواده را در از بین بردن این افکار نباید فراموش کرد. هر کدام از این کارها تا حد زیادی فرد را از وسواس فکری دور خواهد کرد.
*وسواس فکری اگر ادامهدار باشد میتواند فرد را از ادامه زندگی خود باز دارد. بنابراین اگر خود و اطرافیانتان به این اختلال روانی دچار هستید هر چه سریعتر در پی درمان آن باشید تا بتوانید راحت و بدون استرس و اضطراب زندگی کنید و لذت ببرید.
سوال یا نظرتان را در مورد مقاله در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا بتوانیم تبادل نظر داشته باشیم.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
ترک گریه باصدای بلند در کودک با روش های عملی
33 بازدید
-
۷ توصیه تضمینشده به والدین کودکان دچار ترس از تنهایی و تاریکی
22 بازدید
-
۳ روش کاربردی به شدت حیاتی به والدین کودک لجباز که جلوی تخریب آینده کودک را میگیرد
32 بازدید
-
۱۷ روش کاربردی و عملی برای پایان دادن به قهر بین زن و شوهر
42 بازدید
-
تکنیکهای مدیریت زمان برای کودکان: تعادل بین بازی، مطالعه و استراحت
159 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید