اگر مراحل رشد حسى تان را بدانید قطعا یک مرحله قوی تر میشوید

مراحل رشد حسى تان را بدانید تا یک مرحله قوی تر بشوید
در این مقاله از شیراز مشاور، مراحل رشد حسى را بررسی میکنیم، با ما همراه باشید.
بسیاری از مشکلات روانشناختی قابل حل هست. برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید: 07132360878 یا برای وقت مشاوره اینجا کلیک کنید.
اطلاعات جامع روانشناسان شیراز با ویدئو و رزرو نوبت مشاوره
١- اين كار درست است.( تحول عقلى)
٢- اين كار شدنى است. ( شهامت حسى)
٣- اين كار خوب ( لذت بخش- اختيارى- مفيد- امن- قابل تاييد) است.
٤- اين كار عادى است.
اكنون پرسش اين است كه هريك از اين مراحل چگونه دست يافتنى مى شود.
١- اين كار درست است.
براى درك درستى يك كار يا بايد از نظر عقلى درستى آن بر شما آشكار شود يا از منابعى كه اعتبار آنها را باور داريد درستى موضوع تاييد شده باشد. براى كودكان اين منبع مى تواند معلم دبستان باشد. اما هرچه بزرگتر مى شويم منابع بيشتر قابل ترديد مى شوند. از مرحله ى به بعد تنها اقناع مستقيم ذهن و اثبات عقلى موثر واقع مى شود.
اگر مايل هستيد كارى را انجام دهيد در حالى كه آن را درست نمى دانيد ( مثلا مايل به پول درآوردن از طريق واسطه گرى هستيد اما كاسبى از اين راه را كلاه گذاشتن سر ديگران مى دانيد) يكى از موثر ترين روش ها آشنا شدن با افكار كسى است كه در انجام آن كار موفق است.
همانقدر كه انجام اين كار از نظر شما نادرست است از نظر او درست است. او از جايى به موضوع نگاه مى كند كه براى شما تازگى دارد و درك و تعريف متفاوتى از موضوع بدست خواهيد آورد.
بنابراين اولين چيزى كه لازم است از يك فرد موفق بياموزيد نه اصول و روش هاى موفقيت كه دليل و چگونگى درست ديدن كارى است كه انجام مى دهد.
همچنین ببینید: چگونه با دغدغههای زندگی کنار بیاییم؟
٢- اين كار شدنى است.
اين مرحله ى شهامت حسى است. مى توان به آن بدست آوردن روحيه ى لازم براى انجام يك كار گفت. ممكن است كارى را كاملا درست بدانيد اما اين به معنى بدست آوردن شهامت لازم براى حركت به سوى آن نيست.
مثال بسيار رايج، مثال نه گفتن است. كسانى كه نمى توانند نه بگويند با خواندن يك كتاب تربيتى به درك درست بودن اين كار مى رسند اما شهامت انجام آن را بدست نمى آورند چون احساس نمى كنند كه اين كار شدنى باشد.
مش قلى مى داند هر روز صبح زود بيدار شدن و ورزش كردن كارى درست است اما آيا چنين كارى واقعا شدنى است يا كسانى كه اين كار مى كنند فتوشاپ هستند!!
واضح است منظور، شدنى بودن يك كار از نظر منطقى نيست بلكه از نظر حسى است. براى رسيدن به اين شهامت بهترين راه مشاهده است. مش قلى بايد كسانى را كه صبح زود ورزش مى كنند ببيند. بهترين شانس او اين است كه دوستى با اين رفتار داشته باشد و او را همراهى كند. يا اينكه صبح ها به پارك و محل ورزش مردم برود در ابتدا نه براى اينكه ورزش كند بلكه براى اينكه ورزش كردن ديگران را ببيند و با ورزشكاران دوست يا همكلام شود تا موجوديت حسى او حس كند كه آنها انسان هاى معمولى هستند.

اين موضوع براى درس خواندن، نقاش شدن، موسيقى دان شدن و … هم به همين صورت است.
مهمترين دليل موثر تر بودن آموزش در دوره هاى گروهى بجاى كار كردن فردى هم همين موضوع است، يعنى قرار گرفتن درفضاى مساعد. فضايى كه نمايشگر شدنى بودن موضوع براى موجوديت حسى يمان است.
در روش هاى مثبت انديشى و ان ال پى از شما مى خواهند كه خودتان را در موقعيت پايانى و در حالى كه به موفقيت رسيده ايد تجسم كنيد ( تفكر از پايان ) به باور من اثر اين تكنيك بيشتر از آنكه مربوط به تاثير گذارى بر نيرو يا اراده ى هستى باشد مربوط به ايجاد شهامت حسى است. موجوديت حسى شما نظاره گر تخيلات خودش است.
٣-اين كار خوب است.
درجاى ديگرى تفاوت درست- غلط با بد- خوب را توضيح داده ام. درك تفاوت اين دو و نقش هريك از آنها كليد بسيارى از ابهامت فلسفى زندگى است. بطور خلاصه، درست و غلط مربوط به موجوديت عقلى و بد و خوب مربوط به موجوديت حسى است.
اين كار خوب است يعنى از نظر حسى، كارى لذت بخش، نوازشگر يا خوشحال كننده است. چنين كارى بايد روى ده گانه هاى لذت و درد اثر مطلوبى گذاشته باشد.
موضوع مهم اين است كه خوب بودن چيزى قابل آموزش نيست، خوب يا بد تنها مى تواند تجربه شود.
اين براى من خوب است، يعنى من شخصا تجربه ى لذت بخشى از اجراى آن دارم. بنابراين تنها راه رسيدن به اين نقطه تمرين كردن آن كار در شرايط و زمان مطلوب است.
درابتدا انتظار نداشته باشيد كه با درست دانستن چيزى و حتا بدست آوردن شهامت حسى انجام آن، آن كار با گرايش و كشش طبيعى به انجام برسد. براى داشتن حس خوبى از آن يك دوره ى تمرين مطلوب را در نظر بگيريد. در اين دوره داشتن مربى و همراهى كه شما را تشويق كند موهبت بزرگى است.

در اين گام شما به توانايى انجام كار رسيده ايد.(مراحل رشد حسى)
براى مثال، مش قلى خوردنی عجيب به نام زيتون را مى بيند. براى اينكه مش قلی يك زيتون خور بشود، ابتدا لازم است كه خوردن زيتون را امرى درست بداند. او بينش لازم را در باره ى خوردنى بودن و مفيد بودن زيتون بدست مى آورد، اما با تست طعم تلخ آن، او جرات و تمايلى براى خوردن آن نخواهد داشت. تا اينكه دايى مش قلى در حضور او و با لذت زياد زيتون مى خورد و البته مش قلى داييش را باور دارد.
اكنون مش قلى شهامت زيتون را پيدا مى كند. او باور مى كند كه خوردن زيتون شدنى است و جلوه هاى ويژه نيست. در گام سوم و با تشويق دايى، مش قلى تعدادى زيتون مى خورد. البته چند زيتون اول را به عنوان نوعى تمرين و ممارست مى خورد تا اينكه از درون طعم تلخ آن لذت آن را كشف و حس مى كند. اكنون مش قلى مى تواند زيتون بخورد، اما براى اينكه به او زيتون خور بگوييم كافى نيست.
نكته: اين تنها راه رسيدن به توانايى حسى نيست. در شرايط معمول رشد شخص ممكن است با داشتن حس بد و درد به توانايى انجام كار برسد، براى اينكه از نيروى حال استفاده مى كند و با وجود نامطلوب بودن آن كار خود را به انجام آن مجبور حس مى كند. اين وضعيت را حال كردن با درد مى دانيم. درك اين وضعيت در دوره براكا و آزادى حسى از اهميت زيادى برخوردار است اما چون در اينجا موضوع ما رشد حسى بصورت ارادى است نيازى به توضيح بيشتر اين موضوع نيست.
همچنین ببینید: روانشناسی کودک در شیراز
٤- اين كار عادى است.
گام آخر تنها براى مواردى است كه مايل هستيد بطور مرتب و هميشگى انجام شود. اين گام عادت كردن است. در اين مرحله نياز به تصميم گيرى خود آگاه حذف مى شود و كار بصورت خودبخودى انجام مى شود.
اگر لازم است كارى در شرايط بحرانى انجام شود بهتر است به اين مرحله برسد چون در اين شرايط تصميم گيرى ارادى دشوار است.
براى رسيدن به اين مرحله هم هنوز هيچ راهى غير از استمرار تمرين كشف نشده است. تحقيقات نشان داده است براى بيشتر فعاليت ها دوره ى در حدود ٤٠ روز مى تواند موثر باشد.
دقت كافى در اين نوشتار، مى تواند به بسيارى از پرسش هاى شما در باره ى رشد حسى پاسخ دهد.
براى مثال:
چگونه ترك عادت كنيم؟
چگونه مى توانم به رشد حسى فرزندم كمك كنم ؟
بسیاری از مشکلات روانشناختی قابل حل هست. برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید: 07132360878 یا برای وقت مشاوره اینجا کلیک کنید.