روانشناسی چیست و چه تفاوتی با روانپزشکی دارد؟
قبل از اینکه مقاله رو بخونی آخرهمین صفحه 👇 سوالتو در این مورد از بقیه مخاطبا بپرس و نظراشونو بخون و باهاشون گفتگو کن. نظرو تجربت هرچند ساده اما میتونه خیلی کمک کننده باشه.
وجه مشترک روان شناسی و روان پزشکی عبارت است از علم ذهن. ذهن آدمی پیچیدهترین ماشین بر روی زمین است. ذهن منبع افکار و رفتار هر انسان است.
تفاوت روانشناس و روانپزشک چیست
حوزه کاری روانشناس و روانپزشک هر دو در زمینه روان است. و تفاوت آنها در کارکرد های متفاوتشان است. از جمله در رشته تحصیلی شان.
روانشناس در رشته علوم انسانی تحصیل کرده است.و سپس با انتخاب زیر شاخه مورد نظر در این رشته مانند روانشناس بالینی و اتمام تحصیل در حوزه مشاوره روانشناسی شروع به فعالیت میکنند.
اما روانپزشک در رشته تجربی تحصیل میکند و با گذراندن دوره پزشکی عمومی و گرفتن مدرک تخصص روانپزشکی در نهایت متخصص اعصاب و روان نام میگیرد.
کاملترین لیست روانشناسان و مراکز مشاوره شیراز
برای دریافت مشاوره در این زمینه می توانید با مشاوران مرکز روانشناسی طلوع با شماره 09197166734 و 07132360878 تماس بگیرید
دکتر معین خلیلی متخصص روانشناسی بالینی و شخصیت
روانشناس خوب چگونه ذهن را مطالعه میکنند؟
روانشناسان چگونه چیزی به پیچدگی و رمزآلودی ذهن را بررسی و مطالعه میکنند. حتی اگر جمجمهی یک فرد داوطلب را هم باز کنیم و درونش را نگاه کنیم، تنها چیزی را که میتوانیم ببینیم مادهی خاکستری غلیظی به نام مغز است. ما نمیتوانیم فکر کسی را ببینیم. احساسات، حافظه، درک و رویای کسی را هم نمیتوانیم ببینیم. خوب، پس این سوال پیش میاد که روانشناسان چگونه به مطالعه ذهن میپردازند؟
در واقع، روانشناسان شیوههایی شبیه به دانشمندان را در رشتهی خود پذیرفتهاند. فیزیکدانان هستهای که به بررسی ساختار اتم میپردازند، نمیتوانند پروتونها، نوترونها و یا الکترونهای آن را مشاهده کنند. به جای آن، آنها به پیشبینی رفتار این عناصر پرداخته و آزمایشهایی را برای تایید یا رد انتظاراتشان انجام میدهند.
رفتار انسان: دادههای خام برای روانشناسی
به طریقهای مشابه، روانشناسان به رفتارهای انسان به عنوان سرنخهایی از کارکرد ذهن نگاه میکنند.
اگرچه ما نمیتوانیم درون ذهن را به صورت مستقیم مشاهده کنیم، هر کاری که ما انجام میدهیم، به آن میاندیشیم و هر احساس ما، با عملکردی در ذهن تعیین شده است. بنابراین روانشناسان رفتار انسان را به مثابه ماده خام، برای آزمودن نظریههای خود درباره روشهای کارکرد ذهن در نظر میگیرند.
از زمانی که روانشناس آلمانی ویلهم وودت (1832-1920) اولین آزمایشگاه روانشناسی را در سال 1879 باز کرد، ما حجم زیادی از اطلاعات را پیرامون مغز، ذهن و رفتار انسان آموختهایم.
ارتباط روانشناسی با رشته های دیگر
روانشناسی برخوردهای زیادی با دیگر رشتههای از جمله زیستشناسی، پزشکی، زبانشناسی، انسان شناسی،جامعه شناسی و هوش مصنوعی ارد.
برای نمونه: روانشناسی عصبی در اتصال با زیست شناسی است، زیرا هدف آن به نقشه در آوردن مناطق مختلف مغز، و یافتن توضیحی برای اینکه هر کدام از قسمتهای مغز، در کدام یک از عملکردها مانند حافظه و تکلم نقش دارند، است. شاخه های دیگر روانشناسی بیشتر با پزشکی ارتباط دارند. روانشناسان سلامت به مردم کمک می کنند تا بیماری و درد خود را مدیریت کنند. به طور مشابه، روانشناسان بالینی به کاهش درد و رنجهای ناشی از اختلالات روانی، به کمک میکنند.
کاملترین لیست روانشناسان و مراکز مشاوره شیراز
برای دریافت مشاوره در این زمینه می توانید با مشاوران مرکز روانشناسی طلوع با شماره 09197166734 و 07132360878 تماس بگیرید
دکتر معین خلیلی متخصص روانشناسی بالینی و شخصیت
انواع روانشناسی
هر
تلاشی برای توضیح اینکه چرا انسانها به نحوی خاص فکر و یا رفتار می کنند، ناگزیر
به یکی از شاخههای روانشناسی مرتبط خواهد بود. رشته های مختلف
روانشناسی بسیار گسترده هستند. من جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
•روانشناسی بالینی
• روانشناسی شناختی: حافظه
• روانشناسی شناختی: هوش
• روانشناسی رشد
• روانشناسی تکاملی
• روانشناسی قانونی
• روانشناسی بهداشتی
• روانپزشکی
• روانشناسی شغلی
•روانشناسی اجتماعی
در ادامه به بررسی چند مورد از
این رشتهها میپردازیم:
روانشناس بالینی
روانشناس بالینی علم، نظریه و عمل را به منظور درک، پیش بینی و از بین بردن تعدیلهای نادرست، ناتوانیها و ناراحتیها با یکدیگر ادغام میکند. روانشناس بالینی همچنین مطابقبودن، تعدیل صحیح و توسعه فردی را ترویج می دهد. یک روانشناس بالینی بر ابعاد فکری، عاطفی، زیست شناختی، روانی، اجتماعی و رفتاری انسانها در طول زندگیاش، در سراسر فرهنگهای مختلف و سطوح اجتماعی و اقتصادی تمرکز میکند. به عبارت دیگر، روانشناسی بالینی، مطالعه علمی و کاربردی روانشناسی است، تا اختلالهای روانی که ممکن است فردی دچار آن شود شناخته شده و از آن پیشگیری شود.
روانشناس کودک
دوران کودکی یک فرد بسیار ساده اما پیچیده است. زمانی بسیار تاثیر گذار در زندگی فرد بوده و کودکی بسیاری از مردم تاثیر بزرگی بر رفتار آنها در زمان بلوغشان دارد. روانشناسی کودک یک شاخه تخصصی روانشناسی سنتی است، که بر روی کودکان، و به صورت عمده بر توسعه و رفتار آنها تمرکز دارد. این روانشناسی یکی از رایجترین روانشناسیها در حال حاضر است. این نوع روانشناسی به طور کلی هر کودک را، از زمان تولد تا نوجوانیاش پوشش میدهد. برخی از موارد تحت پوشش مشاوره کودک، شامل نقاط عطف، مشکلات رفتاری، مهارتهای اجتماعی، سلامت روانی و عاطفی و پیشرفتهایی که او به دست میآورد میشود. این فیلسوف را میتوان به عنوان اولین مشاوره کودکان نام برد.
روانشناسی شناختی
روانشناس شناختی فرآیندهای ذهنی مانند حل مسئله، حافظه، یادگیری و زبان را بررسی میکند (اینکه مردم چگونه فکر میکنند، درک میکنند، با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند، یاد میگیرند و یاد میدهند.) این شاخه از روانشناسی با سایر رشتهها مانند علوم اعصاب، فلسفه و زبان شناسی ارتباط نزدیکی دارد.
این که چگونه افراد اطلاعات را پردازش و ذخیره میکنند، در مرکز روانشناسی شناختی قرار دارد. بسیاری میگویند که روانشناسی شناختی مطالعه هوش انسانهاست. برنامههای کاربردی برای تحقیقات شناختی، ممکن است شامل بهبود حافظه، افزایش دقت تصمیمگیری یا نحوه تنظیم برنامههای آموزشی برای افزایش یادگیری باشد.
روانشناسی رشد
روانشناسی رشدی مطالعه علمی تغییرات روانشناختی سیستماتیکی است که فرد در طی دوره زندگی خود آن را تجربه میکند. این روان شناسی فقط بر نوزادان و کودکان تمرکز ندارد، بلکه شامل نوجوانان و بزرگسالان نیز میشود. روانشناسی رشد شامل هر عامل روانی است که در طول عمر یک فرد مورد مطالعه قرار میگیرد، من جمله مهارتهای حرکتی، حل مسئله، درک اخلاقی، یادگیری زبان، احساسات، شخصیت، و نیز شکل گیری هویت.
روانشناسی تکاملی
روانشناس تکاملی به بررسی اینکه
چگونه نحوهی رفتار انسان تحت تاثیر تعدیلهای روانشناختی در طول تکامل، قرار گرفته
است میپردازد. درست همانطور که
متخصصان زیست شناسی در مورد انتخاب طبیعی در طول تکامل صحبت میکنند، این شاخه
روانشناسی، روانشناسی را با همان شیوهی تفکر اعمال میکنند. به عنوان
مثال، یک روانشناس تکاملی معتقد است که درک زبان یا حافظه، محصولاتی کاربردی حاصل
انتخاب طبیعی هستند.
برخی از روانشناسان تکاملی، فرض میکنند که یادگیری زبان، ظرفیتی است که ما با آن
متولد می شویم، که موجب میشود یادگیری زبان به یک فرآیند تقریبا اتوماتیک
تبدیل شود – اما
خواندن و نوشتن اینگونه نیست. به عبارت دیگر، آنها اعتقاد دارند که تواناییما
در یادگیری زبان به ارث برده می شود در حالیکه توانایی ما برای خواندن و نوشتن را
نمیتوان از نسلی به نسل دیگر منتقل کرد. (یادگیری زبان به طور خودکار اتفاق
می افتد، در حالی که خواندن و نوشتن باید آموزش داده شود.) فردی که در یک شهری که
مردم آن به زبان فرانسوی صحبت میکنند متولد شدود، زمانی که به 20 ساله
رسیده است، فرانسوی صحبت خواهد کرد. با این حال، اگر به او خواندن و نوشتن
را نیاموزید او این کار را نخواهد آموخت. یک روانشناس تکاملی معتقد است که صفات
روانی انسانی حاصل سازگاری برای زنده ماندن در محیط روزمره است که از اجدادمان به
ارث رسیده است.
ویژگی های دکتر روانشناس خوب
روانشناسی حرفهای است که به سرعت در حال رشد است و همواره برای هر مراجع و هر مشکلی بهترین و مناسب ترین راه را مطابق شرایط وی ارائه میدهد . پش مشاوره روانشناس خوب باید ویژگیهای خاصی داشته باشد که در ادامه چند مورد از آنها را برای شما آورده ایم :
مهارتهای ارتباطی: یک مشاوره خوب دارای مهارتهای ارتباطی و گفتاری عالی است و میتواند به طور موثر با گروههای مختلف افراد در زمان ها و مکان های مختلف به خوبی ارتباط برقرار کند.
دلسوزی: یک روانشناس محبوب بسیار دلسوز است و میتواند با درد و سایر مشکلات بیمار خود همدردی کند. او می تواند بیماران را تسکین داده و به آنها احساس راحتی را القا کند.
ثبات احساسی: یک مشاوره مفید دارای پایه عاطفی کامل است و میتواند استرس و آشفتگیهای عاطفی افرادی را که با آنها روبرو میشود را به آسانی تحت کنترل خود در آورد.
کاملترین لیست روانشناسان و مراکز مشاوره شیراز
برای دریافت مشاوره در این زمینه می توانید با مشاوران مرکز روانشناسی طلوع با شماره 09197166734 و 07132360878 تماس بگیرید
دکتر معین خلیلی متخصص روانشناسی بالینی و شخصیت
اخلاق: یک روانشناس خوب دارای یک مجموعه ارزشهای اخلاقی کامل است و جلسات خود با بیمارانش را به صورتی محرمانه نگه می دارد. روانشناس بزرگ همچنین آگاه به این است که کار او می تواند تأثیر قابل توجهی بر مردم داشته باشد و این مورد را در هنگام برخورد با دیگران، همواره مورد توجه قرار میدهد.
مهارتهای بین فردی: یک روانشناس بزرگ دارای مهارتهای بین فردی خوبی است و میتواند به خوبی با گروههای مختلف از مردم از جمله همکاران و بیماران کار کند.
آگاهی از قوانین و مقررات: یک روانشناس با قوانین و مقررات دولتی که صنایع را کنترل میکند آشناست. او می داند که چگونه به صورتی حرفهای در محدودهی قانون کار کند.
ذهن باز: یک روانشناس بزرگ دارای ذهنی باز است و به همهی افراد و موقعیتهای متمایزشان احترام میگذارد. او در برابر تحقیقات و روشهای جدید نیز دارای تفکری باز است تا حدی که ممکن است آرمانهای خود را نیز به چالش بکشد.
صبر: یک روانشناس مناسب بسیار صبور است، هم در طول دورههای طولانی مدت تحقیقاتی و هم در برابر بیماران. او میداند که زمانهای زیادی بایستی بگذرد تا نتایج قابل توجهی در کار بدست آید.
اعتماد به نفس: یک روانشناس دارای اعتماد به نفس بسیار بالایی است و می تواند به بیماران خود این اعتماد به نفس را الهام بخشد.
کاملترین لیست روانشناسان و مراکز مشاوره شیراز
برای دریافت مشاوره در این زمینه می توانید با مشاوران مرکز روانشناسی طلوع با شماره 09197166734 و 07132360878 تماس بگیرید
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
پیش شرط های اثربخشی نوروفیدبک: چه عواملی در موفقیت درمان موثرند؟
52 بازدید
-
اثربخشی نوروفیدبک: تحولی نوین در درمان اختلالات نقص توجه، افسردگی و اضطراب
59 بازدید
-
تفاوت نوروفیدبک و لورتانوروفیدبک: چگونه تکنولوژی پیشرفتهتر به درمان موثرتر کمک میکند؟
59 بازدید
-
عوارض نوروفیدبک : واقعیتها و شایعات درباره این روش درمانی
70 بازدید
-
اطلاعات مقدماتی درمان با نوروفیدبک از صفر
69 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید